Home News Entertainment Services |
. |
|
“Start your engines” (NL)Dit weekend wordt op de omloop van Spa-Francorchamps de start gegeven van de Belcar Series 2006. Normaliter wordt een seizoen op gang geschoten op het thuisfront – Circuit Zolder is nu eenmaal “Home of Belcar” - maar de onderhoudswerken aan het Zolderse asfaltlint deden de organisatoren dit keer breken met deze traditie en uitwijken.
De “Belcar” staat tevens aan de vooravond van een zéér belangrijk seizoen. Met de Mediagroep Van Dyck Belcar 2006 gaat het Belgische omloopkampioenschap uithouding alweer zijn tiende seizoen in onder de noemer Belcar, sinds dit het nationale statuut kreeg opgekleefd. Een jubileumjaar dus. En daar is Circuit Zolder bijzonder fier op.
Weinig organisaties kunnen immers bogen op een palmares van 9 seizoenen met een steeds stijgende kwaliteitscurve. Deze positieve evolutie is uiteraard niet enkel de verdienste van de organisatie, maar ze is vooral de vrucht van de samenwerking met teams, piloten en sponsors, die steeds bleven geloven in het product dat hen met succes werd voorgeschoteld.
Het grote verschil tussen de voorbije Belcar-jaren en de toekomst is tweeledig: eerstens is het reglement grondig gewijzigd, met 2006 als een zogenaamd overgangseizoen. Ten tweede wordt de Belcar vanaf dit seizoen een merknaam en trekt de organisator de BELCAR UMBRELLA open waaronder de Mediagroep Van Dyck Belcar Original, de Belcar Endurance Cup, de Belcar Sprint Cup en de Belcar Historic Sprint zo vaak als mogelijk samen hun wedstrijden verrijden.
Een idee dat niet onbekend is in de Verenigde Staten, waar de Nascar de Nextel Cup Series, de Busch Series en de Truck Series met succes overkoepelt. Een ganse mond vol die méér dan waarschijnlijk verschillende vragen doet opborrelen.
Marc Martens, Series Promotor van Circuit Zolder en bijgevolg promotor van de vier series geeft tekst en uitleg op enkele vragen.
Deze eerste wedstrijd waarin alle voornoemde Belcar Series aan de bak komen, kan trouwens gratis worden bijgewoond. Tickets kan je no limit downloaden en printen via de websites www.pitstop.tv en www.radiocontact.be.
Wordt de nieuwbakken Mediagroep Van Dyck Belcar Original 2006 ondanks de drastische reglementswijzigingen opnieuw een Grand Cru?
Marc Martens: “Ik denk dat de huidige inschrijvingslijst dat wel bevestigt. En dit ondanks de negatieve geruchten van enkele maanden geleden. Momenteel zijn er 43 vast ingeschreven wagens. Zo zijn we ook vorig seizoen begonnen. De enige tegenvaller was het laattijdig verschijnen van het reglement. Normaliter had die klus moeten geklaard zijn tegen de Belcar Masters 2005. Maar door omstandigheden zijn de definitieve reglementen pas eind januari gepubliceerd. Een spijtige zaak, want we hadden een campagne gepland om méér buitenlandse ploegen aan te trekken. Tijdens de winterperiode zochten méér dan 10 geïnteresseerde buitenlandse teams spontaan contact, maar als je geen reglement kan voorleggen, ben je vlug uitgepraat.
In de voorbije 10 jaren is de Belcar organisch gegroeid, dankzij de gezamenlijke inspanningen van teams, piloten en organisatie. In het verleden hadden we een soort van carte blanche op het vlak van de reglementen, hoewel we die steeds in samenspraak met RACB Sport bijschaafden.
De jongste jaren is er onder impuls van John Goossens zaliger véél veranderd binnen RACB Sport en dat resulteerde in het feit dat er nu een sterke kern is ontstaan met Michel Jodogne, Koen Wijckmans en Kurt Van Campenhout als speerpunten.
Vroeger primeerde in Brussel het Nationale Sprintkampioenschap (Procar en later New Procar) en groeide de Belcar gestaag door in de schaduw. Toen de Procar verdween, bleef de Belcar het enige Belgische omloopkampioenschap dat ondertussen naast een mooi deelnemersveld ook structureel hoog scoorde.
De opdrachten van RACB Sport – zoals van elke sportbond – zijn het kader te definiëren waarin een sport wordt bedreven en een kampioenschap zo goed mogelijk te begeleiden. In samenspraak met RACB Sport dat de reglementen voorschrijft, is het aan ons als promotor om de geest van de Belcar te bewaren en te trachten alles in elkaar te weven.
Zo was het de ambitie en de eis van de RACB Sport om zoveel als mogelijk de FIA GT-reglementen toe te passen in Klasse 1, een bijna logisch gevolg van onze populariteit. Nochtans hadden we tot hiertoe slechts zelden FIA-wagens in ons kampioenschap, omdat die teveel moesten wijzigen om conform te zijn aan de specifieke Belcarreglementen. Nu kunnen Belgische teams een wagen inzetten in FIA GT en de Mediagroep Van Dyck Belcar zonder die technische kunstgrepen en omgekeerd kunnen teams uit de FIA GT probleemloos richting Belcar komen.
Het was onze opdracht om in samenspraak onze basisprincipes te koppelen aan de verwachtingen van RACB Sport. Onze exoten (Marcos, Stealth en zelfs Viper) én de Porsches biturbo – wagens die niet (meer) of nauwelijks aanwezig zijn in de FIA GT – maar toch een meerderheid van ons wagenpark in Klasse 1 vertegenwoordigen, moeten we uiteraard kunnen behouden en ze moeten ook nog competitief zijn.
Samen met Kurt Van Campenhout moeten wij nu als promotoren erop toezien de onderlinge waarden binnen het deelnemersveld zo goed mogelijk te nivelleren. Vandaar het handicapsysteem en het feit dat er ook nog op andere manieren kan worden ingegrepen. Het is vooral in functie daarvan dat we spreken van een overgangsjaar. Je kunt moeilijk een reglement schrijven volgens de budgetten van de deelnemende partijen, maar je kunt er wel proberen ervoor te zorgen dat de topwagens binnen elke Klasse aan elkaar gewaagd zijn”.
Wordt het geheel niet te duur om nog mee te strijden voor de overwinning?
Marc Martens: “2006 wordt dus een overgangsjaar. Een seizoen van observatie. Het is niet de bedoeling om volgend seizoen het roer weer volledig om te gooien, maar er zal gaandeweg worden bijgestuurd waar nodig. We moeten gewoon mee met de trein en de eisen van RACB Sport/FIA. Dat is een evolutie die we niet kunnen tegenhouden.
Dat geldt trouwens niet alleen voor autosport. Alles wordt duurder en evolueert. Maar we hebben binnen het reglement ruimte gelaten voor wagens zoals bvb. de Viper, Porsche, Stealth en Marcos, die momenteel niet meer rijden in de FIA GT. Je kunt momenteel een Viper op de kop tikken voor een schappelijke prijs, die bovendien in de Mediagroep Van Dyck Original best nog helemaal vooraan kan meestrijden. Wij zijn in tien jaar tijd geëvolueerd van een regionaal kampioenschap tot wat we vandaag zijn en dat dient verder uitgebouwd te worden.
De tijd van de pure amateurs in de oer-Belcar is voorbij. En zoals de zaken er momenteel voor staan, komt dat iedereen ten goede in de Belcar Original. “Back to the roots” is dus onhaalbaar. Die “roots” liggen nu in de Belcar Endurance Cup waar de echte amateurs zich in de kijker kunnen rijden. En beter dan ooit tevoren, want een Belcar-zaterdag brengt nog altijd meer toeschouwers en pers met zich dan een ZTC-zondag van vroeger.
Het grote GTB-veld anno 2005 hebben we in twee stukken geknipt waardoor we twee Klassen hebben gecreëerd waarin we ons aan leuke duels mogen verwachten.
Terwijl een Supercup vorig jaar in de buik van het peloton en dus anoniem meereed, kan hij dit seizoen weer voor een eigen klassentitel strijden; voor deze groep hoeft het dus niet duurder te worden dan voorheen.
Bijna alle teams die momenteel goed gestructureerd zijn en potente wagens aan de start brengen, zijn meegegroeid met de Belcar. GLPK en SRT zijn hiervan perfecte voorbeelden, maar er zijn er andere. Kijk naar AD Sport, Speedlover, First, CEO, G&A enzovoorts. De hele lijst opsommen, leidt ons te ver. Zij evolueerden stuk voor stuk van het regionale omloopgebeuren naar een internationaal niveau en allemaal zijn ze regelmatig op buitenlandse en zelfs overzeese circuits aan te treffen.
En het feit dat er bij het publiek verwarring kan ontstaan omdat bepaalde merken aanwezig zijn in verschillende Klassen lossen we gedeeltelijk op door de achtergronden van de wagennummers in verschillende kleuren aan te brengen.
Met de Belcar Umbrella treden we een nieuw tijdperk binnen. Alle series laten rijden in éénzelfde weekend lijkt interessant. Maar wordt er geen nieuw probleem gecreëerd inzake de Belcar Endurance Cup? Deze ex Touring Cup-wagens zien hun wedstrijden van vier uren afslanken naar 125 & 150 minuten. Dat brengt met zich mee dat men behalve de slotmanche over 10 uren wedstrijd steeds met twee piloten moet rijden. Iets wat de budgetten toch ook de hoogte gaat injagen.
Marc Martens: “We gaan ervan uit dat we positieve elementen gaan halen uit een moeilijke situatie. De B-dagen waarin destijds de Zolder Touring Cup en de Sprinters Cup Zolder aan de slag gingen, kampten met verschillende problemen. Enerzijds was er te
weinig belangstelling van teams met de geluidsbeperking als grootste boosdoener. Dat brengt automatisch met zich mee dat deze dagen niet meer rendabel waren voor Circuit Zolder. Ook werd door de geluidsbeperking de evolutie van de wagens tegengehouden. Het is duidelijk gebleken dat men bvb. een Porsche 996 zéér moeilijk de norm van 95 decibel kan opleggen. Indien we de Belcar Umbrella niet in het leven hadden geroepen, moesten de Zolder Touring Cup en de Sprinters Cup Zolder worden opgedoekt wegens niet rendabel. En dat is het laatste wat we wensen. Een alternatief was onbestaande en de Belcar Umbrella is dus de enige oplossing en geeft voornamelijk voordelen.
De Belcar Sprint Cup en de Belcar Endurance Cup zijn voor sommige jonge piloten een springplank richting Belcar Original. Deze kampioenschappen kunnen nu verder groeien onder de Belcar Umbrella. Het is ook makkelijker voor bepaalde teams om een jonge piloot een groeiproces te laten doorlopen.
GLPK is daar een mooi voorbeeld van. Naast hun Corvette in de Belcar Original brengen ze terug een Porsche op de baan in de Belcar Endurance Cup voor een jonge piloot, bijgestaan door twee ervaren toppiloten. Van Sprint, over Endurance kan een piloot evolueren richting Belcar Original en hij kan ook langs dezelfde weg later weer afbouwen, als hij daar nog zin in heeft. En we hebben er ook voor gezorgd dat de Belcar Endurance Cup over zeven wedstrijden wordt verreden in tegenstelling tot zes in het verleden. Indien het budget moet worden verdeeld over drie piloten is het gemakkelijk deelbaar en de Belcar 10 Hours of Zolder als slotmanche wordt behouden. Anderzijds zullen kortere wedstrijden ook boeiender zijn voor het publiek.
En ook publicitair kan het interessanter zijn. Je draagt het Belcar-label en zelfs als je wedstrijd op zaterdag valt is er méér publieke belangstelling dan destijds tijdens B-weekends op zondag. Het geeft daarenboven de kans aan teams die aan de slag gaan in de Belcar Original om bestaande oudere wagens vanonder het stof te halen en in te schrijven voor de Belcar Endurance Cup of Belcar Sprint Cup. Momenteel is het nog een beetje koffiedik kijken wat het deelnemersveld betreft. De Endurance Cup, Sprint Cup en Historic Sprint vallen onder de VAS-reglementen en die kunnen inschrijven op de dag van de wedstrijd zelf. We gaan dit na de eerste wedstrijd evalueren en indien mogelijk nog méér wagens aantrekken, al zijn de vooruitzichten op volle velden realistisch.”
| About us | Links | Copyright Notice | Site map | Copyright
© 2006 HIBN.TV
|