Print from | |
|
Wie van de vier? Ferrari, Aston Martin, Maserati of Corvette...
Sinds in 2001 werd gekozen voor de GT, beleeft de Proximus 24 Hours of Spa een ongekend hoogtepunt. Zoals u op 12 juli ter plaatse in Francorchamps zelf kan zien, tijdens de traditionele test-day.
Het deelnemersveld van de Proximus 24 Hours of Spa getuigt dit jaar van een uitzonderlijke kwaliteit. De race, die op 30 juli om 16u van start gaat, wordt er een waarvan je alleen kan dromen. Met voorin niet minder dan een twaalftal machines die de etmaalrace kunnen winnen.
Om te beginnen is Aston Martin van de partij. Er werd inderdaad al heel wat gespeculeerd over de deelname van de DBR9, maar deze keer is het officieel: de mooie machines van Newport Pagnell komen naar de Ardennen. Met twee tams van bij Prodrive: Brabham-Turner-Sarrazin en Goossens-Kox-Lamy. Daarnaast komt er een derde auto, ingeschreven door het Russische Age Racing, met Christophe Bouchut als sterrijder. De tweevoudige winnaar van de 24 Uren van Spa zal tijdens de test-day trouwens aanwezig zijn met zijn blauwe machine. Dat geldt uiteraard ook voor Marc Goossens, die achter het stuur zit van een Aston “British green”. Het spreekt vanzelf dat onze landgenoot trappelt van ongeduld om deze veelbesproken machine aan de tand te voelen.
Drie merken maken zich op om de Engelsen te bestrijden: Maserati, Ferrari en Corvette. Maserati, vertegenwoordigd door de teams JMB en Vitaphone, pakt in Francorchamps uit met vier exemplaren van de MC12. Deze GT van de nieuwste generatie is een machine met groot potentieel, zoals blijkt uit een overwinning en verscheidene podiumplaatsen in het huidige kampioenschap. En achter het stuur zitten alleen maar toprijders (Bartels, Peter, Bertolini, Biagi, Babini, Scheider, Davies, Wendlinger...). Eric Van de Poele, ook van de partij op de test-day van 12 juli, vervoegt dus een sterk gezelschap.
Een andere favoriet is de onvermoeibare Ferrari 550 Maranello, die de vorige editie van de 24 Uren won. Voor de grote terugkeer naar de FIA GT pakt Larbre Compétition opnieuw zwaar uit. Met twee overwinningen (Monza en Brno) bewees de F550 dat hij nog altijd een topper is. Twee Belgen hebben dat goed gezien: Vincent Vosse en Kurt Mollekens maken in Spa deel uit van het team van Jack Leconte, net zoals Lilian Bryner en Enzo Calderari, die hier in 2004 wonnen. De Zwitsers zoeken bij Larbre opnieuw het gezelschap op van hun landgenoot Gabriele Gardel, huidig leider in het kampioenschap van de GT1.
In het kamp van Ferrari wordt het voorts uitkijken voor de Maranello 575 van de Squadra GPC, een machine die werd klaargestoomd in nauwe samenwerking met NTechnology. Vorig jaar werd dit Milanese team tweede, nadat ze lang aan de leiding reden. Stéphane Lémeret, Loïc Deman en Frédéric Bouvy herinnerden zich dat wellicht nog toen ze bij GPC tekenden voor deze editie.
En dan is er natuurlijk ook de indrukwekkende Corvette C5-R van GLPK Carsport Racing. Het Belgisch-Nederlandse team rijdt sinds het begin van het seizoen haast constant voorin. De overwinning in Imola onderstreepte nog maar eens het potentieel van het team. De Corvette doet het uitstekend in races van drie uur, maar er is geen enkele reden waarom dat ook niet het geval zou zijn in etmaalraces, zoals trouwens bleek in Le Mans of Daytona. De krachtige Amerikaanse machine, bestuurd door Kumpen-Longin-Hezemans-Bleekemolen, wordt rijdensklaar gemaakt door Pratt & Miller, vaste partner van de fabriek. Het Selleslagh Racing Team, dat een hoofdrol speelt in Belcar, zet nog een tweede C5-R in voor onder andere Marc Duez.
Voorts op de startgrid: een Lister, drie of vier Saleens en minstens een Viper in GT1, waarin op dit ogenblik een twintigtal machines zijn ingeschreven. De GT2 bestaat hoofdzakelijk uit Porsches, die bij regenweer zelfs de hoofdrolspelers van de GT1 serieus kunnen bedreigen. Zoals Freisinger in 2003 trouwens bewees. Dit jaar worden de twee RSR-machines van het Londense team Gruppe M Racing de grootste winstkansen toegeschreven. Niet abnormaal, met jongens als Collard, Ortelli en Sugden achter het stuur. De tweede auto wordt bestuurd door het Duitse trio Lieb-Rockenfeller-Luhr, dat een gemiddelde leeftijd heeft van 24 jaar. Uiteraard zijn er ook nog andere exemplaren van de 996 met goede rijders achter het stuur, zoals de Embassy Racing met de FIA N-GT-kampioen van 2004, Sascha Maassen (een titel die hij deelt met zijn vriend Lucas Luhr). In de GT2 wordt gerekend op verscheidene Ferrari’s om de Porsches weerwerk te bieden: Modena’s die zijn ingeschreven door JMB, Cirtek en Barron.
In de Groep 2 (ex-GT National) neemt de Gillet Vertigo het op tegen een Mosler die wordt geprepareerd door de Engelsman Shaun Balfe. Tot slot is er de Groep 3 voor auto’s uit de monomerkenreeksen, zoals de Maserati Light. Technisch gezien heeft deze auto alles om het de Porsches SuperCup heel moeilijk te maken, nu alleen nog voldoende bedrijfszeker zijn.
More: www.proximus24hours.com and www.fiagt.com