Print from

Titel Mediagroep van Dyck Belcar Original 2006 voor GLPK
Penders & Lamot pakken in extremis titel in Klasse 2

De laatste wedstrijd van de Mediagroep Van Dyck Belcar Original 2006 was een boeiend kijkstuk. Niettegenstaande, op de Klasse 2 na, alle kampioenen gekend waren, was de Belcar Last Race tot de laatste meters een thriller van formaat. Het First-duo Haane- Meert pakte in Francorchamps al de titel in Klasse 3. Ook voor GLPK lag na het forfait van SRT de titel voor het grijpen. Het duo Kumpen-Longin pakt dus naast het algemene klassement ook de titel in Klasse 1 en eindigt samen op de eerste plaats in de Driver Challenge. Alleen in Klasse 2 hadden we met Severich-Josten (BMW V8) en Penders-Lamot (Porsche GT3 RSR) nog twee titelkandidaten. Het Duitse duo had bij de start 12 punten voorsprong en het zag er tijdens de wedstrijd ook naar uit dat deze voorsprong ruimschoots voldoende was. Rudi Penders werd na de zware crash in Francorchamps vervangen door de Duitser Mark Basseng, testrijder bij Porsche Motorsport. Deze laatste rukte op naar de derde plaats algemeen en de leiding in Klasse 2. Severich volgde op een afstand, maar zijn leiderspositie in het klassement kwam niet in gevaar. Indien ProSpeed de Klasse won, had GS Motorsport immers voldoende aan een zevende plaats in Klasse 2 om de titel te verzilveren. Maar de BMW kreeg in het tweede gedeelte van de wedstrijd problemen met de remmen. Het was bang aftellen in het Duitse team. Tot 20 minuten voor de geblokte vlag Severich rechtdoor ging aan de Rea-bocht en hij zich vast reed in de zandbak. Het duurde een eeuwigheid voor de BMW-rijder weer kon vertrekken. Maar deze moest noodgedwongen richting pits en hij zag zodoende de titel aan zijn neus voorbij gaan. Spijtige zaak voor 47-jarige Georg die net voor de start zijn afscheid als actief piloot aankondigde na een autosportloopbaan van 25 jaar. Rudi Penders was uiteraard zéér blij met de titel, maar ook zéér verrast. “We hebben de Porsche na de crash volledig heropgebouwd. Maar eigenlijk méér in functie van het algemeen klassement dan voor de titel in Klasse 2. GS en wij wonnen elk drie wedstrijden en hadden elk ons deel van de pech. We waren echt aan elkaar gewaagd. En een gat van 12 punten kan je zonder pech van de andere partij niet goedmaken. Maar het blijft uiteraard altijd een mechanische sport en de bloemen worden pas aan de meet uitgedeeld”.

Voor de derde plaats kwamen nog drie teams in aanmerking. KS Motorsport met Essers-Werckx-Van Bellingen, CEO Racing met De Laet-Vollebergh en de broers Grouwels. De Rudolph-Viper moest aan de kant met technische averij terwijl de Porsche RSR van De Laet-Vollebergh de meerdere bleef van de KS-BMW Silhouet. Deze laatste had nog een bonus van amper twee punten waardoor CEO Racing de laagste podiumplaats inpikt.

Ook in Klasse 3 werd nog flink geknokt voor de overige ereplaatsen. Het leek er even op dat First met Jamers-Van Rompuy-Verbist ook de titel van vice-kampioen zou binnen rijven. De strategie van Jo Jamers klopte weer en Verbist kwam 30 minuten voor het einde aan de leiding. Maar het tempo lag zodanig hoog dat het verbruik van de Porsche hoger lag dan voorgaande wedstrijden. Tijdens de laatste ronde kwam Verbist zonder benzine te staan. Jo Jamers: “Ik heb een inschattingsfout gemaakt en de wagen één ronde te vroeg binnengeroepen voor de pilotenwissel. De 2de plaats zou een mooie aanvulling zijn geweest naast onze titel. Spijtig, maar dat zal de vreugde niet bederven binnen het kamp”.

Ook een uitgeputte Haane moest in de laatste ronde nog passen voor de aanstormende CEO-Porsche van Van Hooydonck-Bouvy die in extremis nog de Klasse 3 won. Tijdens dat gevecht ging Haane even in de fout waardoor ook Thomas nog kon passeren. Daardoor eindigt Van Loo-Thomas in het eindklassement 2de voor Maton-Van Campenhoudt.

Het podium in het algemene eindklassement is identiek aan de top 3 in Klasse 1. GLPK haalt het met Kumpen-Longin voor Goossens-Van Dongen en David Hart. In Klasse 2 gaat de titel dus richting ProSpeed met Penders-Lamot voor Severich-Josten en De Laet-Vollebergh. Het First-duo Haane-Meert krijgt in Klasse 3 Van Loo-Thomas en Maton-Van Campenhoudt naast zich op het ereschavot.

Kwalificaties

Zoals verwacht zette Bert Longin de Corvette op de pole. Dit leverde hem 3 extra punten op in de Driver Challenge. Kumpen moest dan maar de snelste ronde in wedstrijd achter zijn naam zetten om op gelijke hoogte te komen in de Driver Challenge. Iets wat hij moeiteloos presteerde in de 3de ronde van de wedstrijd. De eerste trainingsessie was verreden in droge omstandigheden en was dus voor de overgrote meerderheid van de teams meteen de goede. Alleen enkele klasbakken konden tijdens de tweede sessie en op een halfnatte piste hun chrono nog verbeteren. Evenwichtskunstenaars van dienst waren ondermeer de Duitse testrijder bij Porsche Motorsport, Mark Basseng die de ProSpeed-Porsche op de eerste startrij parkeerde met een duizelingwekkende chrono van 1’31”536. Johan Empsen puurde tijdens de tweede sessie een uitstekende 1’35”616 uit de Ultima. Goed voor een achtste plaats algemeen en de pole in Klasse 3. Ook Van Hooydonck, Neyens en Van Campenhoudt konden hun chrono nog verbeteren.
Op de tweede startrij stond de Marcos van Goossens-Van Dongen, geflankeerd door de Porsche biturbo van RS Racing en bemand door Maes-Van Rossem. De Viper van de broers Wauters moest amper 24/100 sec. toegeven en deelde de derde startrij met de Mosler van Kenis-De Keersmaecker die de tweede tijd klokte in Klasse 2; na de ProSpeed-Porsche, maar voor de BMW V8 van Severich-Josten. Derdaele-Empsen haalden de pole in Klasse 3 met 2 seconden voorsprong op de CEO-Porsche Supercup van Bouvy-Van Hooydonck. De Stealth van Van Moerkerke-Hillebrand raakte niet door de trainingen met een defecte primaire as. Net als de Porsche biturbo van Bouillon-Kuus die in allerijl nog een nieuwe zuiger moesten monteren.

Film Van de wedstrijd

40 wagens stonden op de startgrid van de laatste Belcarwedstrijd in zijn huidige configuratie. De laatste maal met GT1- en toerismewagens.

Anthony Kumpen trok de meute op gang voor Goossens, Maes, Koen Wauters, Kenis, Lamot, Empsen, Leest – die in de AD Sport-Porsche 993 turbo al zes plaatsen opschoof -, Karl Jacobs, Bouvy, Essers, enz. Ook de Nederlander Kuus, vertrokken vanuit de stands, gaf de Mc Donalds-Porsche flink de sporen en maakte na twee ronden al 10 plaatsen goed. Kumpen trok onmiddellijk een gat terwijl Maes een viertal ronden in het spoor kon blijven van Goossens in de Eurotech-Marcos. Guino Kenis wou de Mosler voorbij de AD Sport-Viper, maar moest zwichten tegen het pk-overwicht. Ondanks de beperkte ervaring met de Viper kweet Koen Wauters zich van een prima job.

In Klasse 2 ging Josten al vroeg in de wedstrijd over Lamot, terwijl in Klasse 3 Empsen met de Ultima iedereen het nakijken gaf. Van Hooydonck, Steinberg, Verhoeven, van Loo en Mattheus streden op een zakdoek voor de overige ereplaatsen. Na 30 minuten wedstrijd kon Kenis dan toch de Viper van Wauters voorbijsnellen, maar even later kreeg de Mosler af te rekenen met problemen aan de gaskabel en hij verloor terug zijn vierde plaats. Ook Karl Jacobs was bezig aan een schitterende wedstrijd met de Porsche RS van Ceusters. Hij snelde Lamot voorbij die het ook aan de stok kreeg met de AD Sport-Porsche met de snelle Leest aan het roer.

Lamot kwam vrij vroeg pitten en iedereen zat op het puntje van zijn stoel om de snelle Basseng in aktie te zien. Deze freelance testpiloot bij Porsche Motorsport liet onmiddellijk zien dat hij zijn statuut waardig is en klom in een mum van tijd terug naar de leiding in Klasse 2. Maes reed een prachtige stint in de Porsche biturbo van RS Racing en liet het stuur aan Van Rossem in derde positie. Maar er ging nogal wat tijd verloren door problemen met de tanktoren. Van Rossem deed wat hij kon en bolde tenslotte in vijfde positie over de eindmeet na Longin, Van Dongen, Basseng en Kris Wauters die de Viper een waardig afscheid gaf van de Mediagroep Van Dyck Belcar waarin deze jarenlang mede het hoge woord voerde.

Ondanks de problemen met de gaskabel kon De Keersmaecker de G&A-Mosler in tweede positie houden. Maar deze moest zich nog reppen om Schreurs af te houden. Voor Guino Kenis het vierde podium in evenveel wedstrijden. Drie met de Mosler samen met De Keersmaecker en één podium vorige week met de SRT-Corvette in Le Mans (FSSA-GT). Voor Leest en Schreurs een nieuw podium in de oude maar zéér snelle Porsche 993 turbo van AD Sport. De Laet-Vollebergh werden vierde voor de broers Thiers.

In Klasse 3 leek het een walk-over te worden van Belgium Racing waarbij Derdaele-Empsen het seizoen wilden afsluiten met een overwinning. Na de superchrono tijdens de trainingen bouwde Empsen een mooie voorsprong uit die Patric Derdaele probleemloos kon handhaven. Tot 20 minuten voor het vallen van de geblokte vlag plots de motor verdere dienst weigerde. Op dat moment reed Derdaele in een positie waarin hij uitzicht had op de tweede plaats in het eindklassement van Klasse 3. “Ik reed zonder iets te forceren”, zuchtte een ontgoochelde Derdaele achteraf. “Niets wees erop dat de motor verzwakte. Ik reed in een zetel naar de overwinning. Dit is al de derde motor op evenveel wedstrijden. Je zou van minder depressief worden”.

Na het uitvallen van Derdaele zag het er plots mooi uit voor de rest van de klassementsrijders in Klasse 3. Ook het Flandria Rent-duo Mattheus-Boden viel na een goede stint van Mattheus weg door een afgebroken olieleiding van de versnellingsbak. Evenals stalgenoten en BonGou-rijders Verhoeven-Van Hover, die plots in tweede stelling reden achter Haane maar de handdoek moesten werpen met een cardanbreuk. Toen was het de beurt aan Verbist om de stelling van teamgenoot Haane te bestoken. Indien Verbist de wedstrijd won, konden Jamers-Van Rompuy nog vice kampioen worden. Maar zoals we al schreven, viel Verbist zonder benzine en ging Haane onder de druk van een sterk remonterende Bouvy nog in de fout. Van Loo kon zodoende nog de tweede plaats pakken in de race en in het eindklassement. NGT kende met Maton-Van Campenhoudt een moeilijk weekend, maar door hun vierde plaats in de wedstrijd vervolledigen ze de top drie in het kampioenschap.

In de Driver Challenge eindigen Kumpen en Longin dus op een gedeelde eerste plaats. Daar hebben ze een volledig seizoen samen naar gewerkt en zij zijn daar goed in gelukt. David Hart wordt hier 2de terwijl Goossens en Van Dongen de derde plaats delen. Lamot en Haane sluiten de top 5 af.

In de Ladies Challenge komen Stephanie Boden en Kelly Jamers samen aan de leiding met gelijke punten. Maar de beker gaat naar Boden omdat die één wedstrijd méér won binnen de Ladies Challenge.

In de Welcome Challenge behoudt Mark J. Thomas zoals verwacht de leiding voor Soulet en Karl Jacobs.

In de Philip Verellen Junior Challenge en de Gentlemen Challenge waren respectievelijk Mario Josten en Raymond Raus al zeker van de titel. Het uitvallen van Stephanie Boden bracht Johan Van Loo in een zetel voor de tweede plaats in de Philip Verellen Junior Challenge.