Print from | |
|
Hattrick voor GLPK
Een wedstrijd inrichten op een donderdag is een uniek gegeven in de annalen van de Belgische autosport. Maar de Zolderse organisatoren slaagden in hun opzet en duizenden scholieren zakten af naar Circuit Zolder en beleefden zowel op de piste als in de randanimatie een spectaculair begin van de zomervakantie. Zondagnamiddag kan je in een uitgebreide reportage op Sporza nog eens nagenieten terwijl Pitstop volgende week zaterdag op Kanaal 2 weer een uitzending zal wijden aan de Mediagroep Van Dyck Belcar Original. Ook Ketnet was gezien de doelgroep aanwezig en zal uitgebreid aandacht besteden aan dit unieke initiatief.
Voor de derde maal in evenveel wedstrijden dook de Corvette van GLPK met het duo Kumpen/Longin als eerste onder de geblokte vlag. En ook voor de derde maal op rij eindigden de SRT-Corvette (Hart/Hezemans) en de Eurotech-Marcos (Goossens/Van Dongen) respectievelijk 2de en 3de. Ondanks drie podiums op rij kijkt Wim Noorman van Eurotech met gemengde gevoelens terug op de wedstrijd. “Momenteel zitten we met de Marcos op ons tandvlees. Ondanks de fantastische inspanningen van de piloten en het ganse team komen we drie seconden te kort. En dat is teveel. Ik wil naderen op één of anderhalve seconde van de Corvettes. Dit is perfect haalbaar met grotere restrictors en dito achtervleugel. Onze voorruit is te smal waardoor ook de breedte van de achtervleugel volgens de reglementen te klein is. Ik hoop dat men onze smeekbede aanhoort. Als we sneller worden, komt dit iedereen ten goede. De Corvettes mogen dan geen foutjes meer maken, de strijd wordt intenser en ook het publiek krijgt méér waar voor zijn geld. En dit geldt niet alleen voor de Marcos, maar ook voor de Viper en de Porsches biturbo”.
Driemaal pole, snelste ronde in de wedstrijd en de eindoverwinning. GLPK lijkt momenteel onklopbaar, maar SRT moet amper onderdoen. Na de broers Bleekemolen die beiden bezet waren voor de DTM en de Porsche Supercup is Mike Hezemans reeds de derde co van Hart dit seizoen. Hij moest tijdens de kwalificaties amper 129/1000 van een seconde toegeven terwijl ze tijdens de wedstrijd zelf strandden op 18 seconden. Een pittig detail is wel dat net Hezemans, die samen met Kumpen en Longin ploeg vormt in de FIA GT, nu zijn teammakkers moest bekampen.
Val Hillebrand verraste door de Stealth op de derde startplaats te parkeren en fietste 1/10 sec. sneller over een rondje Zolder dan de Marcos en pakte 2,5 sec op de debuterende AD Sport-Viper van de broers Wauters.
Maar de Engelse exoot viel kort na de start uit met een defecte wielnaaf. “We zijn op de goede weg”, klonk het bij Van Moerkerke achteraf. “We rijden met een fractie van het budget van onze rechtstreekse concurrenten. Indien we erin slagen om de wagen nog betrouwbaarder te maken, fietsen we mee voor een podiumplaats algemeen. En Val is zéér snel. Dat bewees hij trouwens tijdens de trainingen”. Ook de eerste wedstrijd van de broers Wauters met de Viper verliep zéér vlot. Koen nam de start en kon zelfs concurreren tegen de Stealth en de Marcos met Van Dongen aan het roer. Wauters kon zelfs even de derde plaats inpalmen, maar bij het uitremmen van een concurrent aan de Jacky Ickx moest hij door de pitlane om een aanrijding te voorkomen en verloor het contact met de Marcos. Op dezelfde plaats kwam het in de laatste ronde tot een contact met Kris Wauters en Rudi Penders in het duel om de vierde plaats algemeen. De onfortuinlijke muzikant verdween in de zandbak en meteen kwam abrupt een einde aan de mooie maidentrip van de familie Wauters met de AD-Viper. Verder nog in Klasse 1 liet het duo Bouillon/Kuus het beste resultaat uit hun loopbaan optekenen met de Porsche biturbo van Gabriël Racing. Ze werden vierde in hun Klasse en 16de algemeen. De familie Steegmans rondde de top 5 af in Klasse 1 met de AD-Porsche biturbo.
In Klasse 2 klokte de Porsche RS van Penders/Lamot de snelste chrono en mocht plaatsnemen op de derde startrij. Maar de concurrentie bleef dicht in de buurt. De BMW V8 van Severich/Josten en de PSI-Porsche van Bouvy/Van Rossem moesten respectievelijk amper 3/10 en 4/10 sec. toegeven. Ook Kenis/De Keersmaecker, die nog geen meter reden met de bloedmooie Mosler waren amper één seconde trager. En dat belooft voor de toekomst.
“Eigenlijk is dit niet méér dan een roll out en een doorgedreven training”, verduidelijkt Kenis. “De Mosler is pas klaar en we rijden hier onze eerste meters. De fijnafstelling moet nog gebeuren en we moeten de wagen nog leren kennen. Maar als ik zie dat we zonder enige voorbereiding 1’35 draaien, denk ik dat de Mosler een enorm potentieel heeft. Hiermee moeten we wedstrijden winnen in de nabije toekomst”. Een uitstapje in de zandbak van De Keersmaecker en een klapband zette het G&A-duo echter buitenspel. Maar één ding is zeker. De Mosler is niet alleen één van de mooiste wagens van het veld. Hij zal ook één van de snelste worden.
Na de start leidde Severich de Klasse 2, maar Franz Lamot bleef flink aanklampen waardoor de Duitse BMW V8 geen marge kon uitbouwen. Iets verder volgden de Mosler en de CEO-Porsche van Van Rossem. Het zou dan ook een schitterende ontknoping worden, ware het niet dat Severich tijdens de pilotenwissel het slachtoffer werd van een brandje waardoor hij naar de achterste gelederen werd verwezen. Daardoor kreeg Penders vrije baan en kon die zich concentreren op een mooie ereplaats algemeen. Uiteindelijk werd Penders/Lamot vierde terwijl Van Rossem/Bouvy volgden op één ronde. Volgens Bert van Rossem moeten ze dringend testwerk verrichten met de PSI Porsche RSR om het gat met Penders te dichten. De Dodge Viper van het Nederlandse broederpaar Grouwels/Grouwels mocht mee het podium vervoegen. Vetters/Jeuris en De Laet/Vollebergh rondden de top 5 af in Klasse 2. De broers Thiers, die de vierde chrono reden, verdwenen al vroeg uit de wedstrijd met een defecte koppeling. Door de pech van GS Motorsport doet Prospeed met Penders/Lamot een flinke inhaalbeweging en komen ze tot op 5 punten van de leiders. Op de derde plaats vinden we de Viper van Grouwels/Grouwels voor de Porsches van Van Rossem/Bouvy en De Laet/Vollebergh.
In Klasse 3 kregen we weer een zéér spannend wedstrijdverloop met verschillende leiders en met een tweede overwinning op rij voor de Ultima van Belgium Racing. Net zoals tijdens de Belcar Home Race parkeerde Johan Empsen de Ultima op de pole in Klasse 3 en hij bleef een dikke seconde onder de tijd van Mattheus/Boden en Haane/Meert. De strijd in de Klasse 3 is misschien wel de zwaarste van de Belcar Original. De concurrentie is moordend en er wordt gesprint vanaf het uitgaan van het groene licht. De piloten gaan werkelijk tot het uiterste en het is dan ook in de Klasse 3 dat piloten compleet leeggereden uit de wagen klauteren. Ook tijdens de Midsummer Race was dit het geval waardoor tijdens het wedstrijdslot nog héél wat verschuivingen kwamen. Het peloton werd versterkt door het snelle duo Maes/Van Hooydonck. Tijdens het wedstrijdbegin ontspon zich een hevige strijd voor de leiding tussen de Ultima met Empsen aan het roer en de Porsches GT3 Supercup van Haane, Boden en Maes. Empsen liet zijn gezond verstand spreken en liet zich een beetje afzakken om brokken te voorkomen. Toen ook het Nederlandse duo den Otter/van Riet zich met de zaak kwamen bemoeien, was het hek helemaal van de dam. Gewoon schitterend hoe deze jongens (en meisje) elkaar het leven zuur maakten. Maes kon de CEO-Porsche in leidende positie doorgeven aan Van Hooydonck. Na alle pilotenwissels en met nog een dik halfuur te gaan lag het veld iets verder uit elkaar. Van Hooydonck leidde voor Derdaele, den Otter, Döring, Meert, Mattheus en Van Loo.
Opmerkelijk was de opmars van Mattheus, terwijl Derdaele weer de leiding opeiste. Meert kon in de slotfase nog den Otter verschalken die uitgeput zijn rondetijden zag verhogen.
Van Hooydonck kreeg problemen met de benzinepomp en verhuisde naar de 5de stek. Derdaele kon zijn tempo mooi aanhouden en won terug overtuigend voor Mattheus en Meert die beiden een prachtige inhaalrace lukten.
In de tussenstand komt het trio Derdaele/Empsen/Verhoeven nu alleen aan de leiding met 7 punten voorsprong op Haane/Meert (First) en de beide Speedlover-Porsches van Mattheus/Boden en Van Hover/Döring die reeds 13 punten moeten toegeven. De voorlopige top 5 wordt afgesloten door Van Hoepen/Den Otter/Maes/Van Hooydonck.
Vier wagens, waaronder de beide Porsches biturbo van JMT bemanden de gastklasse. Geen van deze bolides zou de eindstreep halen. De Dodge Viper van Chaillet/Nef kon de wedstrijd niet aanvangen nadat een wiel tijdens de trainingen een eigen leven ging leiden. Ook de mooie Audi S4 van Noll/Hasenbichler stond al vroeg in de wedstrijd terug in de box met technische averij. De beide JMT-Porsches moesten in de gastklasse starten omdat geen enkele piloot aan de start kwam die het seizoen aanving bij JMT. Beide wagens kregen motorproblemen en moesten de handdoek werpen.