Print from | |
|
Report - BEC
Beliën-Cuyvers beste evenwichtskunstenaars
Voor de tweede maal op rij was de Gentlemen Drivers Cup (GDC) te gast in de Belcar Series. Dit ASAF-kampioenschap vulde de Belcar Endurance Cup aan zodat met 44 wagens een mooi en interessant deelnemersveld op de startgrid stond. Grote afwezige was AD Sport dat de eerste wedstrijd in Francorchamps won en normaliter met Schreurs-Daniëls zijn leidersplaats moest verdedigen. Volgens Albert Vanierschot heeft hij met de overwinning in Francorchamps willen aantonen dat zijn ‘oude’ Porsche 993 2.1l turbo nog zeker niet is afgeschreven. In Francorchamps behaalde het duo Schreurs-Daniëls de overwinning in de Belcar Endurance en een podiumplaats in de Mediagroep Van Dyck Belcar Original.
“Het was de bedoeling om eventueel geïnteresseerde piloten aan te trekken, maar gezien de geringe interesse vond ik het beter om de wagen te sparen voor de Belcar Original. Ook voor de Porsche Boxster is er momenteel weinig interesse zodat deze voorlopig werkloos blijft. Er rest ook nog wat ontwikkelingswerk om de Boxster nog sneller te maken”, verduidelijkt Vanierschot de situatie.
Nog een kandidaat-winnaar die niet op de startgrid stond, was de GLPK-Porsche 996 van Kumpen-Deberdt die ondanks de vierde chrono forfait moest geven met een opgeblazen krachtbron. Ook de MSE-BMW Compact van Cassiers-Vanmanshoven kon de startgrid niet vervoegen na een zware sortie tijdens de kwalificatie. De regen tijdens de chrono’s zorgde ervoor dat we een verrassende startgrid kregen voorgeschoteld. De ProSpeed-Porsche van Van Roij-Ponchelet was de enige die in helse weersomstandigheden onder de 2 minuten dook. Het BMW-duo Beliën/Cuyvers vervolledigde de eerste startrij, terwijl de Audi TT van Frans-Van Sprundel en de MINI van Van de Plas-Lumbeeck voor verrassing zorgden door de meerdere te blijven van een zestal Porsches en tal van andere wagens die in principe een pak sneller zijn.
De Belcar Endurance Cup startte tijdens een heuse wolkbreuk wat verschillende schuivers en positiewissels tot gevolg had. Vooral snelstarters Christophe Pampel en André Carlier werden in het begin van de wedstrijd het slachtoffer van aquaplaning en gingen de muur in. Ook de Audi TT moest vroeg in de wedstrijd de handdoek werpen met ophangingsproblemen. De ProSpeed-Porsche was de eerste leider, maar moest in de BMW van de ervaren evenwichtskunstenaars Beliën-Cuyvers zijn meerdere erkennen. De BMW reed een foutloze wedstrijd en had na 140 minuten wedstrijd méér dan dikke ronde voorsprong op Van Roij-Ponchelet.
De schuivers op het spekgladde asfalt waren niet te tellen. Ook de Porsche van Goegebuer-Van Elslander was bezig aan een sterke inhaalrace na een zwakke training, maar ging in 5de stelling aan het Medical Center zwaar in het decor en mocht het opgavepark vervoegen. Rond halfkoers waren met de BMW van Beliën en de Porsches van Van Roij en Van Hooydonck nog drie wagens in dezelfde ronde. Achter dit drietal verrassend de MINI van Van de Plas-Lumbeeck en de Clio’s van het GDC-trio Franchi-Pestiaux-Warroquiers en Servranckx-Heyman. Achter dit zestal vochten de broers Werckx, Schulpé-Vanhamme en Brinkmann-Jakobs een BMW-onderonsje uit voor de broodnodige punten in de Klasse 2. Van Hooydonk verhuisde naar de 7de plaats nadat hij teveel decibels produceerde en een paar maal moest binnenkomen voor een stop & go. In de ontknoping kregen we nog enkele verassingen. Servrankx-Heyman vertoefden met hun Clio op een prachtige derde plaats algemeen toen vijf minuten voor de geblokte vlag het linker voorwiel een eigen leven ging leiden. Van de Plas-Lumbeeck namen dankbaar de derde plaats over, maar in de laatste ronde moest de MINI het hoofd buigen voor een ontketende Jan Jakobs in de BMW M3 van Brinkmann en Team Charly. Schulpé-Vanhamme werden verdienstelijk vijfde voor de Porsche van Van Audenhove-Clocheret.
Een ganse dag vol problemen voor de Porsche van vader en zoon Raus deed het duo dat de openingsmanche in Francorchamps kleurde, eindigen op de 9de plaats. Eerst weigerden de ruitenwissers alle dienst en iets later ging een wiellager kapot in de versnellingsbak. De wagen kon verder rijden, maar de wiellager maakte zodanig lawaai dat ze nog een ‘stop & go’ aan hun broek kregen. “Als we alle verloren tijd door het oponthoud met de ruitenwissers aftrekken van onze uitslag, hadden we de race gewonnen”, verduidelijkte Raymond Raus na de race.
In de voorlopige tussenstand van het kampioenschap delen de Porsche van Van Roij-Ponchelet samen met de BMW van Brinkmann-Jakobs de leiding. Zij hebben 3 punten voorsprong op de BMW van Beliën-Cuyvers, 4 op de MINI van Van de Plas-Lumbeeck, 6 punten op de Porsche van Raus, die op zijn beurt amper één puntje voorstaat op de BMW van De Backer-Schulpé-Vanhamme. Het hangt dus allemaal héél dicht bij elkaar na twee manches. Dat belooft voor de toekomst.
In Klasse 1 komen Van Roij-Ponchelet uiteraard aan de leiding voor merkgenoten Raus en Gevers-Tavernier. In Klasse 2 is de strijd zéér spannend tussen de BMW’s van Brinkmann-Jakobs (38), Beliën-Cuyvers (36) en De Backer-Schulpé-Vanhamme(34). In Klasse 3 heeft de Honda Civic van Beyers-Van Gool al 18 punten voorsprong op de BMW 325 van Stehr-Noolen die afgelopen weekend de handdoek moesten werpen. Van de Plas-Vanbeneden-Lumbeeck (38) leiden de Klasse 4 voor pechvogels Servranckx-Van Bellingen-Heyman (36), Hopmans-Van De Parre-Daelman (32) en Van Den Broeck-Van Rompuy (16) die afgelopen zaterdag uitvielen met een defecte cardan.
Franchi-Pestiaux-Warroquiers (Clio RS), Brugma-Morlet (Clio) en Brichau-Colruyt (VW Golf) mochten het GDC-podium bemannen.